Comasarea alegerilor este profund antidemocratică. Şi aşa, comasarea alegerilor judeţene cu cele locale crea foarte multă confuzie, dar aveam măcar argumentul tradiţiei. În celelalte ţări europene există diferenţe foarte clare între ceea ce numim alegeri locale, alegeri cantonale şi departamentale. Dar în momentul în care în România alegerilor denumite, în genere, locale li se asociază şi cele parlamentare, nu mai există nici un fel de relaţie echilibrată între nivelul local şi cel naţional. Acest dezechilibru a început să se manifeste în România, având un efect negativ asupra democraţiei, care oricum nu avea un nivel foarte ridicat.
O altă problemă este cea legată de buna practică. Există la nivelul Uniunii Europene o Chartă a bunelor practici electorale şi o serie de acte foarte recente, din 2010, care explică foarte clar că nu se poate modifica legislaţia electorală cu un an înaintea alegerilor. Acum nu mai vorbim nici măcar de un an, ci de doar şase luni, pentru că în conformitate cu legea actuală, alegerile locale trebuie să se desfăşoare în luna iunie a anului 2012. Situaţia este dramatică şi singurul motiv pentru care se produc aceste schimbări este favorizarea partidelor aflate la guvernare. Pentru că există calcule pe care fiecare dintre cele trei formaţiuni de la putere şi le-a făcut şi care demonstrează că se poate primi un supliment de voturi datorită confuziei, asimilării nivelului local cu cel central.
Pun o întrebare retorică: dacă PSD ar fi făcut ceva de genul acesta pentru alegerile din 2004, ar fi fost aşa ceva acceptat? Faptul că este propus de PDL sau de UDMR face ca acest fapt să fie tolerabil câtă vreme este evident împotriva bunelor practici?
Pentru că întrebând unii parlamentari ai partidelor aflate la guvernare în legătură cu acest lucru, mi-au spus că, bun, sunt doar nişte recomandări, domnule. Recomandări, e foarte adevărat, dar aceste recomandări sunt respectate de ţările din Consiliul Europei. Consiliul era bun înainte de a intra noi în Uniunea Europeană, iar acum nu mai este la fel de bun? Sunt o serie de variabile care nu fac decât să producă îngrijorare în momentul de faţă, victima principală a comasării fiind democraţia, pentru că democraţie fără alegeri conştente nu poate exista. Confuzia nu este în favoarea democraţiei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu